Palmboom

Uiterlijk

In vergelijking met andere planten en bomen hebben palmbomen een unieke vorm. De palmboom kan herkend worden aan de relatief dunne stam die uit meerdere lagen bestaat. Bovenaan de stam is een kroon van groene bladeren te zien. De kroon groeit naar buiten in een cirkelvorm. De grootte van deze cirkel verschilt per palmboom. Sommige palmbomen hebben ook bessen en steenvruchten. Een voorbeeld van een steenvrucht is de bekende kokosnoot.

Soorten

Er bestaan ongeveer 4000 verschillende soorten palmbomen. Al deze soorten vallen grofweg binnen een van de twee groepen; de waaierpalmen en de vederpalmen. De waaierpalmen hebben een waaiervormig blad. Palmbomen die tot de waaierpalmen behoren zijn onder andere: de brahea armata, de chamaerops humilis, de sabal minor en de trachycarpus fortunei.
De vederpalmen hebben een blad dat lijkt op dat van een varen. Soorten vederpalmen zijn: de butia capitata, dejubaea chilensis en de phoenix dactylifera.

Klimaat

Palmbomen kunnen in verschillende klimaten voorkomen. Deze boom komt alleen niet voor in een klimaat waar het echt heel koud is, zoals de poolgebieden, omdat de palmboom temperatuurgevoelig is. Het optimale klimaat voor een palmboom heeft een temperatuur tussen de 5 en 20 graden Celsius. De meeste palmbomen groeien dan ook in tropische gebieden vanwege de temperatuur.

Dan is er ook nog het verschil in bodems. Sommige palmbomen groeien het best in vochtrijke bodems, waar water ten overvloede is. Andere palmbomen groeien het beste in de woestijn.


Nederland

Ondanks dat Nederland geen tropisch klimaat heeft, kunnen er ook palmbomen in Nederland groeien. Er zijn namelijk palmbomen die goed tegen vorst kunnen. Sommige palmbomen kunnen wel overleven bij -18 graden Celcius. Enkele soorten palmbomen die in Nederland goed groeien zijn: de phoenix roebelinii, de trachycarpus martianus en dewashington robusta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *