Hoe duurzaam is mangohout? Wij zochten het uit!

De mangoboom is erg nuttig voor de mens. Niet alleen zorgt de boom voor de geliefde mangovrucht, maar wordt mangohout beschouwd als een duurzamere optie dan andere tegenhangers uit tropische gebieden. Zijn individuele nerf, stevigheid en hoge dichtheid maakt het bovendien de perfecte kandidaat voor de timmerman. Aangezien mangohout vaak wordt geprezen als duurzaam hout, zijn we in dit artikel op onderzoek uitgegaan om uit te vogelen of dit wel echt zo is!

De duurzame belofte

Omdat mangobomen koolstof uit de atmosfeer vastleggen en mangohouten meubels als duurzame koolstofopslag fungeren, wordt mangohout beschouwd als duurzaam. Daar komt bovenop dat er een  grote hoeveelheid mangobomen zijn die voortdurend opnieuw worden geplant, waardoor het mango hout een bijproduct is geworden van de mangovruchten. Dit maakt het zeer gemakkelijk verkrijgbaar en een duurzaam hout.

Dit is hoe duurzaam mangohout écht is

Om de duurzaamheid van mangohout beter te begrijpen, gaan we kijken naar de levenscyclus van mangohouten meubels en huishoudelijke artikelen. Om te beginnen, is het telen van mangobomen duurzaam vanwege het potentieel voor koolstofvastlegging en omdat twee producten, fruit en hout, van dezelfde boom worden geoogst.

Wanneer we de verwerking van mangohouten meubels doornemen, merken we op dat het een relatief lage koolstofvoetafdruk kent, omdat het hout geen uitgebreide verwerking behoeft. Bovendien kan het houtafval volledig worden gerecycled en worden omgevormd tot biomassapellets om de koolstofuitstoot tijdens de oogst en verwerking te compenseren. Het vervoer van mangohout is overigens wel koolstofintensief, omdat het hout van verre landen moet komen. Momenteel is India de grootste producent van mangobomen, gevolgd door producenten in Brazilië, Pakistan en Mexico.

Tenslotte kijken we naar het gebruik van mangohouten meubels zoals een prachtige ronde eettafel. We kunnen concluderen dat mangomeubels duurzaam zijn dankzij de koolstofvastlegging en de lange levensduur van de producten. Mochten jouw mangohouten meubels aan het einde van de levensduur zijn, dan kan het hout gemakkelijk worden hergebruikt of verbrand als bio-energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *