De belangrijkste taken van de bedrijfsarts

Een bedrijfsarts is een belangrijke koppeling voor het waarborgen van de gezondheid op de werkvloer. Vaak heeft de bedrijfsarts te maken met een combinatie van rollen om te zorgen voor een gezonde beroepsbevolking en een veilige werkomgeving. De bedrijfsarts kan onder meer werken als clinicus met patiënten, als onderzoeker of opleider. Om meer te weten te komen over de functie van de bedrijfsarts, zetten we in dit artikel een paar van de belangrijkste beroepstaken op een rijtje.

Preventieve geneeskunde op de werkvloer

Een bedrijfsarts is vaak onderdeel van een gecertificeerde arbodienst en zorgt er voornamelijk voor dat gezondheidsproblemen voorkomen worden. Een van de manieren waarop de bedrijfsarts de gezondheid op de werkvloer bevordert, is door middel van preventieve geneeskunde. Enkele voorbeelden van preventieve behandelingen zijn jaarlijkse check-ups, vaccinaties, tests en screenings. Dit wordt ook wel routinezorg genoemd en kan helpen om ernstige ziekten en medische problemen op te sporen of te voorkomen dat ze onhandelbaar worden.

Ergonomische beoordelingen

Wanneer een bedrijfsarts inschakelen, vraag je? Mocht je op de werkvloer met regelmaat te horen krijgen dat personeel last heeft van een stijve nek of rugklachten, dan kan de bedrijfsarts helpen om ergonomische beoordelingen uit te voeren, zodat letsel en arbeidsongeschiktheid bij werknemers voorkomen kunnen worden. Op deze manier weet je precies op welke wijze je de werkplek kan uitrusten met ergonomische oplossingen.

Laat ziek personeel zo snel mogelijk weer gezond aan het werk gaan

De bedrijfsarts verleent niet alleen medische zorg aan patiënten die tijdens het werk gewond zijn geraakt, maar zorgt er ook voor dat zieke werknemers zo snel als mogelijk weer gezond en productief aan het werk kunnen. Hiervoor zal de ervaren bedrijfsarts samenwerken met de werknemer, de werkgever, de arbeidsongevallenverzekeraar en het medische systeem om op deze manier de  werknemer uit roulatie te helpen om zijn of haar functionele mogelijkheden weer terug te krijgen en terug aan het werk te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *