3 Oefeningen voor voeten en enkels met artritis

Het is belangrijk dat mensen met artritis de bijkomende pijn en stijfheid van deze aandoening op een juiste manier weten te verwerken, en te verminderen. Bij veroudering van de gewrichten kunnen de volgende oefeningen helpen om de flexibiliteit en beweeglijkheid van de voeten en enkels te verbeteren. Deze oefeningen kunnen allemaal worden gedaan terwijl je rechtop in een stoel zit, met de voeten plat op de vloer. Ze moeten voor elke voet worden gedaan en 10 keer worden herhaald.

1. Het strekken van de grote teen

Breng je voet tot rust door hem gekruist op de tegenovergestelde knie te plaatsen. Gebruik vervolgens één hand om de wreef vast te pakken, en de vingers van de andere om jouw grote teen vast te houden. Strek de teen zachtjes omhoog en omlaag, naar elke kant gedurende vijf seconden in beide richtingen.

2. Teendrukken

Wanneer je gaat teendrukken, druk met je tenen naar beneden en til de hielen op. Houd deze positie vervolgens vijf seconden vast. Deze oefening kun je ook staand doen, om voorzichtig met meer gewicht aan de slag te gaan.

3. Het spreiden van de tenen

Spreid al jouw tenen zo ver mogelijk als je kan uit elkaar en houd deze houding voor vijf seconden vast. Zorg ervoor om je te concentreren op één voet per keer, maar je kunt ook beide tegelijk doen. Probeer deze oefening met een elastiekje of een elastische haarband om jouw tenen gelust, als je meer weerstand wilt bieden.

Hoe kies je de juiste schoenen uit?

Mocht je last hebben van artritis, dan is het net zo belangrijk om jouw voeten de comfort, steun en beweeglijkheid te bieden die je nodig hebt om dagelijks te functioneren zoals jij dat wilt. Hierbij kunnen semi orthopedische schoenen helpen. Met behulp van speciale zolen, extra breedte- en maatopties, en voetvolgende inlays ben je beter voorbereid op een wandeling en kan pijn worden verminderd. Het steunzolen aanmeten gebeurt aan de hand van een speciale loopanalyse, om jouw voetbeweging te kunnen optimaliseren. Bovendien is het helemaal aan jou om de stijl en ontwerp van jouw orthopedische schoenen te selecteren!         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *